Donnerstag, 14. April 2011

Gluten- & Dairyfree BananaCake



Ofen auf 180 Grad C vorheizen.
Eine Springform mit Kokosöl einfetten .

In einer Schüssel
60g (1/2 cup) Kokosmehl
120g (1 cup) Mandelmehl
1 Prise Stevia
1 Prise Zimt oder Muskatnuss
1 TL Natron
1 TL Backpulver
eine Prise Salz
mischen.

4 reife Bananen in Scheiben schneiden
120g (1/2 cup) Erdnussbutter oder Mandelbutter
1/4 - 1/3 cup Agaven-Nektar oder Honig
3 Bio Eier – getrennt. Das Eiweiss steif schlagen.
2 TL Bourbon Vanille Extrakt oder Vanillezucker

Die Bananenscheiben mit der Erdnussbutter, den Eigelb, dem Agaven-Nektar/Honig und Vanille Extrakt mit einem Pürierstab pürieren.

Die obige Mehlmischung dazugeben und zu einem Teig verarbeiten.
Vorsichtig das steif geschlagene Eiweiss unterheben.

In die eingefettete Kuchenform geben und bei 180 Grad ca. 35-40 Minuten
backen.
Mit einem Holzstäbchen die Garprobe machen. 

Rezept (english)
Mix
1/2 cup coconut flour
1 cup fine almond meal
Dash of stevia powder to taste
Dash of cinnamon or nutmeg, to taste
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt [if using salt-free peanut butter]
in a bowl

4 ripe medium bananas, mashed
1/2 cup organic natural peanut butter or sunflower seed butter
1/4 to 1/3 cup organic agave nectar or honey
3 large eggs – devided!
2 teaspoons vanille extract

Beat the eggs whites in a separate bowl until stiff.

Mix the bananas with the nut butter, agave nectar/honey, the 3 yolks and the vanilla extract.  Mix them with the above mentioned dry ingredients.

Carefully fold the stiff egg whites into the dough.

Pour the batter into the prepared cake pan and place in the center of the pre-heated oven.

About  35 to 40 minutes - and a wooden pick inserted into the center emerges clean.

If you want to „pimp the cake“ you can also put different kinds of nuts or dried fruit into the dough. 
Frisch aus dem Ofen

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